Zdecydowane oświadczenie KSA w sprawie reklam hazardowych

holandia hazard

w Świat, autor:

Holenderski organ regulacyjny KSA poinformował, że zamierza podjąć zdecydowane działania po tym jak okazało się, że część operatorów próbuje zarobić na sytuacji związanej z koronawirusem. W wyniku kontroli wyszło na jaw, że niektórzy nielegalni operatorzy opierali swój marketing na hasłach związanych z pandemią Covid-19. W jednym z materiałów promocyjnych zachęcano do stawiania zakładów i korzystania z kasyn online za pomocą hasła „oferta bez koronawirusa”. W Związku z tym KSA zapowiedziało, że będzie dążył do wyciągnięcia konsekwencji nie tylko w stosunku do operatorów, ale również do podmiotów udostępniających nośniki reklamowe. W związku z tym, że skargi dotyczą przede wszystkim operatorów nielegalnych to KSA zapowiedziało, że będzie to miało w przyszłości wpływ przy rozpatrywaniu ewentualnego wniosku o licencję na hazard online na terenie Królestwa Niderlandów.

Zapowiedź wyższych kar

Przede wszystkim postanowiono, że slogany marketingowe, takie jak „hazard bez korony”, używane przez operatorów gier hazardowych i reklamodawców, będą uważane za okoliczność obciążającą uzasadniającą nałożenie wyższych grzywien. Kary w takim przypadku zostaną podwyższone o co najmniej 50 000 euro. Oferowanie gier hazardowych przez Internet jest obecnie w każdym przypadku zabronione w Holandii. Kara za to zwykle zaczyna się od 200 000 euro. Tym samym każda promocja „hazardu bez koronawirusa” będzie pociągała za sobą grzywnę zwiększoną o 50 000 euro, chociaż w niektórych przypadkach wzrost ten może być jeszcze wyższy, w zależności od charakteru i zakresu reklamy. Nielegalni operatorzy fizycznych produktów hazardowych również zostaną ukarani wyższymi grzywnami, jeśli będą promować swoją ofertę z odniesieniami do obecnej sytuacji pandemicznej. To samo dotyczy reklamodawców, takich jak witryny działające w oparciu o marketing afiliacyjny oraz serwisy z recenzjami hazardowymi.

Oferowanie hazardu w Holandii

Oferowanie gier hazardowych w Holandii jest dozwolone tylko wtedy, gdy wydano na to licencję. Posiadacze licencji mogą reklamować swoją ofertę, ale muszą to robić w sposób skrupulatny z zachowaniem należytej staranności i skonsultowanych z regulatorem zasad. Jak poinformowano, oczywistym jest, że reklamy z odniesieniami do obecnej sytuacji nie mogą być scharakteryzowane jako takie i dlatego są uważane za przestępstwo przez KSA. Dodatkowo poinformowano, że ogłoszenia handlowe wydawane przez licencjobiorców w celu poinformowania, że ​​w związku z obecnymi okolicznościami są zobowiązani do anulowania, zmiany lub przełożenia gry lub losowania, nie będą uważane za reklamę w rozumieniu KSA.

Rynek gier hazardowych online w Holandii

Obecnie prawo holenderskie nie przewiduje żadnych możliwości udzielenia licencji na oferowanie gier hazardowych online. Jednak wkrótce ma się to zmienić. Nowe prawo prawdopodobnie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r. Od tego momentu będzie można składać wnioski o licencję na gry hazardowe online. Rynek gier hazardowych online zostanie otwarty sześć miesięcy po wejściu w życie ustawy tj. 1 lipca 2021. Do tego czasu oferowanie gier hazardowych online jest z definicji nielegalne, a zatem zabronione jest również reklamowanie tego w jakikolwiek sposób.

KSA mocno przygotowuje się do funkcjonowania w nowej rzeczywistości prawnej. Władze holenderskiego regulatora dużą uwagę poświęcają kwestiom związanym z bezpieczeństwem graczy, dlatego nie dziwi zapowiedź surowych kar dla podmiotów starających się obejść zasady. Zapowiedź może być skuteczna między innymi dlatego, że wielu operatorów z nadzieją oczekuje na otwarcie rynku holenderskiego wiedząc, że jest on jednym z najbardziej atrakcyjnych w Europie. Holenderski regulator ogłoszonych na początku roku w planach na 2020 rok zapowiedział, że monitorowanie reklam pod kątem treści będzie jednym z jego priorytetów. Dodatkowo niedawno informowaliśmy, że uruchomiono procedurę przetargowa na operatora infolinii dla osób z problemami hazardowymi, co jeszcze bardziej pokazuje, że holenderski rynek może być jednym z najlepiej przygotowanych pod kątem ochrony gracza w Europie.