Stanowisko EFL ws. sponsoringu hazardowego w sporcie.

w Świat, autor:

Po raporcie Sunday Times sugerującym, że sponsorowanie gier hazardowych w Wielkiej Brytanii zostanie zakazane, Angielska Liga Piłkarska (EFL) podkreśliła, że spoczywające na niej obowiązki w zakresie utrzymywania standardów ​​reklamy i stania na straży odpowiedzialnego sponsorowanie zakładów we wszystkich ligach i rozgrywkach zostały podjęte w sposób odpowiedzialny.

Publikując w niedzielę oświadczenie Angielska Liga Piłkarska potwierdziła, że nie zmienia swojego podejścia do reklamy zakładów bukmacherskich i swojej dotychczasowej polityki relacji z brytyjskim sektorem hazardowym w warunkach wzmożonej kontroli politycznej.

Rządowy przegląd przepisów

Reforma przepisów dotyczących reklamy hazardu i sponsoringu zostanie umieszczona w czołówce zbliżającego się przeglądu ustawy o grach hazardowych z 2005 r., w której DCMS stoi w obliczu rosnącej presji, aby wprowadzić ogólny zakaz sponsorowania piłki nożnej przez branżę hazardową, odzwierciedlający działania podjęte we Włoszech i Hiszpanii.

Związek między piłką nożną a sektorem gier hazardowych jest długotrwały, z opartym na współpracy, opartym na dowodach podejściem do zapobiegania szkodom związanym z hazardem, przynoszącym o wiele większe korzyści niż całkowity zakaz jakiegokolwiek rodzaju.

fragment oświadczenia EFL.

EFL zwraca uwagę na swoje kampanie transformacyjne z głównym sponsorem Sky Bet, w których gracze i kluby z trzech dywizji promują świadomość bezpiecznego hazardu i publiczną edukację na temat kompulsywnych zachowań związanych z obstawianiem – 70 procent. programów  meczowych poświęconych jest odpowiedzialnemu przekazowi.

Co niezwykle istotne, sektor zakładów bukmacherskich przekazuje klubom EFL około 40 milionów funtów na sezon, co oznaczono jako kluczowe finansowanie dla klubów żyjących na krawędzi finansowego ostrza, biorąc pod uwagę ciągły wpływ pandemii COVID-19.

W międzyczasie EFL stwierdza, że ​​jest sfrustrowany i zakłopotany niespójnościami rządowymi, które nie przedstawiły jak do tej pory planu działania co do tego, kiedy kluby będą mogły bezpiecznie przyjmować kibiców na swoje stadiony. EFL przypomina rządowi, że to kluby przekazują prawie 500 milionów funtów rocznie do skarbu państwa i są zobowiązane do wywiązania się ze swoich zobowiązań finansowych, mimo że ich główny strumień dochodów ze sprzedaży biletów został wyłączony na czas nieokreślony i bez wsparcia finansowego udzielonego innym sektorom.

Nasze podejście do sponsorowania gier hazardowych jest stale weryfikowane, a Liga wniesie również wkład w każde wezwanie rządu do przedstawienia dowodów, ponieważ staramy się chronić ważny i żywotny strumień dochodów dla naszego członkostwa w czasie kryzysu finansowego

fragment oświadczenia EFL